top of page
spindelnät.jpg

KROPPENS STÖRSTA ORGAN

BINDVÄVEN

Bindväven kallas också Fascian och den består av ett nätverk utan början och slut. Den omsluter ALLT i vår kropp – från huden, genom organ, muskler och skelett, in i varje cell och cellkärna och formar sig efter hur vi lever och mår. Häri transporteras hela 15 liter vatten på 48 timmar, det finns 6 gånger fler nervreceptorer än i musklerna och kommunikationen sker 15 gånger så snabbt som i vårt nervsystem!

En av Fascians viktigaste uppgift är att ta emot och avlasta tryck - alltså något som vi konstant utsätter oss för. Den påverkas därför bland annat av ålder, mående, sjukdomar, näring, stress, sömn, motion, medicinering m.m.

För att fungera och hålla sig frisk behöver den hållas i rörelse. Vid en alltför stillasittande vardag, snedbelastning, skador m.m. försämras flödet, den klibbas ihop och kan bli inflammerad. Symptomen på en skadad bindväv är att vi får ont och svårt att röra på oss med sämre förmåga till återhämtning. Eftersom Fascian löper genom kroppen likt ett spindelnät innebär det att om du påverkar den på ett ställe så påverkas hela kedjan. Om väven blir spänd på ett ställe kan du alltså få symptom (smärta) på ett annat. Fascian har således visat sig ha en mycket större betydelse för hälsa, värk och smärta än vi tidigare trott.

bottom of page