top of page
kvinna helkropp vittvarr ljus bakgrund_edited.jpg

KROPPEN & BINDVÄVEN

ETT NÄTVERK UTAN BÖRJAN OCH SLUT

Just nu pågår en global revolution inom anatomisk forskning, som i grunden förändrar vår syn på människokroppen. Det handlar om Fascia – kroppens största organ. 

Fascia (eller Bindväv) är ett nätverk utan början och slut, som omsluter precis allt i vår kropp - från huden, genom organ, muskler och skelett, in till minsta cell och cellkärna. Den står för mer än en tredjedel av rörelseapparaten och enkelt förklarat kan man säga att en av dess absolut viktigaste funktioner att ta emot och avlasta tryck - alltså att hantera allt som vi dagligen utsätter vår kropp för. Fascia är en otroligt anpassningsbar och formbar vävnad som ombildas, omformas, stärks eller försvagas beroende på hur vi lever och mår. Häri transporteras hela 15 liter vatten på 48 timmar, det finns 6 gånger fler nervreceptorer än i musklerna och kommunikationen sker 15 gånger så snabbt som i vårt nervsystem!

Men, den behöver rörelse för att kunna fungera och hålla sig frisk. Vid en alltför stillasittande vardag, snedbelastning, skador, medicinering, sjukdomar, stress m.m. försämras flödet, den klibbas ihop och bli inflammerad. Symptomen på en skadad bindväv är att vi får vi ont, svårt att röra på oss och vår förmåga att återhämta oss blir sämre. 


Då Fascia kan liknas vid ett fint spindelnät som går hela vägen från tårna upp till hjässan, innebär det att om du påverkar den på ett ställe så påverkas hela kedjan. Om väven blir spänd på ett ställe kan du alltså få symptom (smärta) på ett annat. Fascian har således visat sig ha en mycket större betydelse för hälsa, värk och smärta än vi tidigare trott. 


Sen har vi Huden, som ju också innehåller bindväv och som fram till 2017 ansågs vara människans största organ. Förutom att Huden är den fysiska gränsen för jaget, är den också ett av människans åtta sinnesorgan* – känselsinnet, som ger oss information om oss själva och vår omvärld. Av de tre skikt som huden är uppbyggd av är det i Läderhuden (mellanskiktet) som receptorerna för Känseln sitter. De registrerar beröring, kyla, värme, smärta, tryck och vibrationer och är direktkopplade till det autonoma nervsystemet. Receptorerna för Beröring ligger överst i detta skikt och återställer stress till lugn, harmoni och avkoppling. De varierar i antalet och finns över hela vår kropp. Rikligast är de i handflatan, på fötterna och på läpparna med hela 5000 receptorer per kvadratcentimeter!

*De hittills kända åtta sinnesorganen är känsel, lukt, smak, syn och hörsel (som organiserar den yttre världen) och led- och muskelsinnet, vestibularissystemet och det viscerala sinnet (som organiserar den inre världen).

bottom of page